0575 – 842091 info@piekhoveniers.nl

Engerlingen, ze waren er altijd al wel. Een beetje hier en daar, knagend aan de wortels van planten. Maar dit jaar zijn er toch wel zoveel engerlingen dat hele stroken tuin opgegeten worden. Hoe komt dat en wat kunt u hier tegen doen?

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn larven van meikevers die meerdere jaren in de grond zitten en de wortels van planten opeten. In andere jaren aten ze de wortels van bij voorkeur gras en beuken. Maar in de loop der jaren zijn ze ook gaan vreten aan de wortels van Heuchera, Japanse esdoorn, dropplant en helaas vele andere planten.

De engerlingen blijven meerdere jaren als larve onder de grond zitten en komen op een voor hen geschikt moment als kever de grond uit. De kever legt eitjes (men zegt in de tuin waar hij zelf als larve in de grond zat) en de cirkel is rond.

In onze regio, met de zanderige grond, veroorzaakt de larve van de meikever schade aan planten. De larve groeit in de loop der jaren onder de grond uit tot een centimeter of 5-6-7. Vorst deert hem niet, hij kan zich ‘s winters een meter diep in de grond verstoppen. Dat is onder de grens waar vorst komt. Vriest het niet, dan blijft de engerling dicht onder het oppervlak.

In ons deel van de Achterhoek, met de combinatie van zanderige grond, heel diep grondwater en (erg) droge zomers, zorgt ervoor dat in 2020 een ware engerlingenplaag ontstaan is.

Grijpt u niet in, dan is er komend voorjaar een nieuwe generatie larven in uw tuin aan de wortels van uw geliefde planten aan het knagen.

Hoe engerlingen bestrijden?

Gif is niet wenselijk. Het raakt de larven wel, maar ook de beesten die de larven opeten (bijvoorbeeld egels en merels). Deze kunnen doodgaan als steeds meer gif zich in hun lijf ophoopt. Gif is zelfs niet meer beschikbaar.

Verwijderen van engerlingen

U kunt nu de engerlingen zoveel mogelijk (laten) verwijderen. Planten waaraan geknaagd wordt, herkent u wel. De bladeren gaan slap hangen. De plant hangt scheef of zit los in de grond. De engerling(en) zit vanwege het warme weer (nu nog) direct onder de plant. U kunt hem vaak al zien zitten bij het verwijderen van de plant.

U kunt de engerling(en) uit de grond scheppen, en in de groene container gooien. Hebt u kippen of pauwen? Die eten ze graag op. Dit hangt natuurlijk wel samen met de oppervlakte van uw tuin, en de mate van schade. We zijn u graag van dienst met het helpen kijken welke planten er vraatschade hebben, ze verwijderen en de engerlingen verwijderen.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

In het voorjaar vanaf een bepaalde bodemtemperatuur zijn er aaltjes beschikbaar. Aaltjes zijn parasieten, ze kruipen in de engerling, die daardoor dood gaat. Dit lukt alleen als de engerlingen nog klein zijn.

Wijzelf zien momenteel in de regio bijna uitsluitend de hele grote engerlingen, die komend voorjaar hoogstwaarschijnlijk als kevers uit gaan vliegen. Aaltjes zijn niet goedkoop, maar wel effectief indien vaker ingezet.

Andere (tuin)planten

Veel planten hebben vraatschade, maar lang niet allemaal. Ondanks de huidige, flinke vraatschade, zien we – met enkele slagen om de arm – dagelijks welke tuinplanten niet opgegeten worden. We beheren een lijst van welke planten momenteel de ergste schade oplopen en welke planten ogenschijnlijk minder in trek zijn.

We helpen u graag denken welke planten zowel tegen de droogte van de laatste jaren kunnen als (minder) vraatgevoelig zijn.

Inheemse planten

We zijn momenteel ook, bijvoorbeeld op onze rotonde, hier en daar aan het experimenteren met inheemse planten. Inheemse planten hebben als voordeel dat ze specifiek aan de lokale grondsoort aangepast zijn, dus sterk zijn, en hebben als bijkomend voordeel ecologische waarde.

Inheemse planten hebben voor bijen, vlinders en andere insecten meer waarde, voor nectar, maar ook voor het afzetten van eieren.

Korrels

Voor herplant en nieuwe aanplant zijn er korrels, maar ook vloeibare middelen op de markt die werken op basis van natuurlijke extracten. Knoflook en andere kruiden helpen op basis van hun lucht de engerlingen weg te houden bij plantenwortels.

Samenwerken met buren

Hebt u veel schade van engerlingen? Ga er maar vanuit dat uw buren ook engerlingen hebben of anders alsnog in de tuin krijgen. Indien mogelijk, is het beste om samen met de buren de engerlingen proberen te weren en/of volgend voorjaar de cyclus van ei tot kever te doorbreken door te starten met het toepassen van aaltjes.

Waar zitten engerlingen?

Engerlingen zitten het vaak in grote getallen onder gras. Maar ze zitten ook in borders, vooral waar weinig gesproeid wordt (ze hebben een hekel aan water) en waar de grond weinig beroerd wordt. Ze kunnen ook net onder de rand van het straatwerk zich verbergen, daar zitten ze veilig voor vogels en grondwerk.

Waar weinig gesproeid wordt, hebben de planten het natuurlijk ook moeilijker. Knaagt er dan een engerling aan de wortels, dan zal de plant eerder kapot gaan.

Uw gras opgegeten en verdroogd?

Zijn de wortels van uw gras aangevreten en is uw gras ook door de droogte niet mooi meer? Wilt u wel nieuw gras? Wij kunnen dit najaar het bestaande gras mechanisch (met kraan of bobcat) verwijderen. Omdat de engerlingen vlak onder en in de wortels zitten, worden er veel met gras en al verwijderd.

Doordat we dan de grond ook doorfrezen, gaan er van de overgebleven engerlingen ook nog veel dood. Door het bewerken van de grond, komen engerlingen omhoog. Laten we de grond even een week of 2 open liggen, dan halen vogels ook nog een deel eruit.

Nieuw gras kan gelegd worden, met speciale korrels eronder. Deze korrels hebben een nare sterke geur, die engerlingen weg houdt bij de wortels van het nieuwe gras. Bij de aanleg van gras, maar ook voor uw bestaande gras, raden we een sproeisysteem aan. We kunnen bij nieuwe aanleg de leiding tijdens het grondwerk ingraven.

Sproeisysteem in het gras verwerkt - Piek hoveniers

Op de foto’s ziet u en tuin aan de Christinalaan in Vorden, waar we in mei/juni een sproeisysteem in bestaand gras aangelegd hebben. We hebben met een kleine frees een sleuf gemaakt voor de sproeileiding. In combinatie met uitgekiende bemesting, is dit gras zo sterk dat hoewel er wel engerlingen onder zitten het gras toch mooi gras is.

Advies en hulp bij engerlingen

Hebt u schade in uw tuin door de engerlingen? Neemt u dan contact met ons op. We denken met u mee hoe u effectief de vraat kunt afremmen en beperken. We zijn u graag met raad en daad van dienst.