De rupsen van de buxusmot hebben ook in onze regio flink huisgehouden. Hegjes en daardoor hele voor- en achtertuinen zijn hierdoor getroffen en lelijk geworden. Erg jammer en het staat zo triest, die kale takken. Vaak zijn de buxussen (nog) niet dood, maar doordat het niet vriest, kan er binnen een kalenderjaar drie keer rupsen op de buxus komen. Drie cycli in een jaar van ei tot vlinder. En dat houdt de buxus niet vol. Drie keer in plaats van 1 keer per jaar uitlopen is echt te veel.
Alternatief voor de buxus?
Graag denken we met u mee over een alternatief. Er zijn aardig wat buxus vervangers die stevig zijn en waar de buxusmot niet aan vreet, waaronder vervangers die (beter) tegen droogte kunnen en die minder vaak gesnoeid hoeven worden.
Ilex crenata
Denk bijvoorbeeld aan de Ilex crenata. Het blad lijkt op dat van de buxus, maar is wat stugger. Ilex kan eenmaal aangeslagen best wat droogte aan. Dat maakt hem een stevige plant en een mooie vervanger. Zijn groeisnelheid is – mede afhankelijk van de standplaats en verzorging- vergelijkbaar met buxus of zelfs wat langzamer.
Wilt u een hogere haag?
We grijpen graag terug op wat ‘ouderwetse’ haagplanten, zoals meidoorn en liguster. Beide zijn mooi in natuurlijke tuinen, in grotere tuinen of buitenaf. Onverwoestbaar is mahonia, de wortels van mahonia zijn vezelig en stug, engerlingen zullen er niet gauw aan beginnen.
Vanwege de droogte werken we momenteel wat minder met beuken. Beuken wortelen van nature ondiep en oppervlakkig. Zij hebben veel last van de huidige droge zomers. Ook bestaande beukenhagen hebben het moeilijker. Engerlingen eten graag en veel aan de wortels, wat het nog moeilijker maakt voor beuken om zich te handhaven.
Hetzelfde geldt – in mindere mate – voor taxus. Taxus is prachtig donkergroen en een fantastische tint groen om een kleurrijke border voor te planten. We zien dat bestaande taxushagen het moeilijk hebben en nieuwe taxushagen lastig aanslaan vanwege de droogte.
Diverse haagsoorten zijn eind oktober, begin november weer beschikbaar met zogenaamde ‘kale wortel’. U krijgt dan een sterke plant die niet in een pot gekweekt is, zonder grond om de wortels. De kweker heeft er minder werk mee gehad (want geen kosten aan ompotten etc.) dus de aanschaf van kale wortel is voordeliger. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe haagplanten de hele winter de tijd hebben, in de koele winter, om te wortelen.
Wij gebruiken bij inplant verse grond en (verhitte) compost, in combinatie met korrels tegen de engerlingen, en korrels om de wortels van de plant tot vlotte nieuwe groei te stimuleren.
In alle gevallen adviseren we u dringend, zelf of samen met ons al bij de aanplant een efficiënte manier van water geven te realiseren. Afhankelijk van uw tuin, budget en de plantlocatie kunt u kiezen uit diverse methoden.
Bijkomend voordeel is dat engerlingen niet helemaal wegblijven, maar toch echt wel een hekel aan water hebben. In combinatie met speciale korrels bij het inplanten en (eventueel) de inzet van aaltjes (parasieten tegen engerlingen) kunt u een mooie nieuwe haag kiezen.
Wilt u maatwerkadvies voor uw tuin over mogelijkheden van een andere haag, en/of advies over de beschikbare middelen tegen engerlingen, belt u ons gerust voor een afspraak. We komen graag langs voor een adviesgesprek. U kunt ons overdag, ‘s avonds tot 21,00 uur of zaterdags bereiken op 0575-842091. Of via de mail: info@piekhoveniers.nl.