Rond de maand december krijgen wij altijd verschillende vragen over wat wel of niet kan in de tuin. “Wat kan ik het beste doen met al die bladeren?”, “Hoe kan ik mijn planten het beste beschermen tegen de kou?” en ga zo maar door. Om u een handje te helpen hebben wij een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Lees ze op uw gemak door, en neem gerust contact met ons op wanneer u er zelf niet uitkomt of een vraag heeft die in onze tips niet wordt beantwoord.
Beschermen van planten
Het beschermen van planten is altijd een onderwerp waar veel mensen over twijfelen. Daarom hebben wij voor u de volgende tips:
- Bescherm gevoelige planten tegen vorst met vliesdoek. Op heel koude dagen/nachten kunt u ook een oude jas of deken gebruiken. Let er wel op dat u verstikking voorkomt.
- Bescherm pas aangeplante, groen blijvende, planten met een mulchlaag. Omdat de planten nog niet goed zijn geworteld, kunnen ze bij hevige vorst geen water opnemen. In combinatie met een uitdrogende wind kunnen de planten dan bevriezen en zo sterven. Geef de pas geplante groene planten geregeld water.
- Bomen en struiken mogen worden geplant als het niet vriest. Door nu te planten, geeft u ze een goede start in het voorjaar. Planten kunnen in alle rust nieuwe wortels vormen en in het voorjaar uitlopen zonder stress.
- Blad hoeft niet allemaal weggegooid te worden, maar het blad moet wel van het gras af anders gaat het smetten. Een laag blad onder hagen en tussen groenblijvende struiken helpt ze beter de winter door te komen. Let op! Blad van eiken bevat looizuur. Dit blad kunt u beter afvoeren want het verzuurt de bodem. Pas ook op voor schimmelvorming door te natte bladeren.
Planten die naar binnen moeten
Voor niet alle planten is beschermen alleen voldoende. Er zijn ook planten en kruiden die naar binnen moeten om te overwinteren.
- Wanneer u opgepotte keukenkruiden zoals munt en peterselie in huis laat overwinteren, dan kunt u er ook in de koude wintermaanden van oogsten. Zorg voor voldoende zonlicht en zet ze niet pal boven de radiator. Het kan zijn dat de keukenplanten erg ijl uitgroeien, snoei ze dan na de winter. Zet de keukenplanten niet te snel in het voorjaar weer buiten; late nachtvorst kan de planten een flinke klap geven.
- Basilicum moet op de vensterbank overwinteren, want bij temperaturen onder de +7 graden kwijnt deze plant weg.
- Geef kuipplanten en bloembakken die binnen overwinteren water. Zet de planten vooral niet te donker. Sommige kunnen beter gesnoeid worden voordat ze naar binnen worden gehaald. Niet alleen qua ruimte die ze innemen, maar ook om doorschieten te beperken/voorkomen.
Schoonmaken en voorbereiden op het nieuwe jaar
Met nieuwe jaar voor de deur is het tijd voor de grote schoonmaak en voorbereiden op het nieuwe jaar. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het schoonmaken van nestkasten.
- Het bladvrij maken van dakgoten.
- Maak uw gazon bladvrij.
- Wilt u besdragende takken van de hulst gebruiken in uw kerstschikking? Haal dan de mooiste takken naar binnen voordat vogels zich aan de bessen te goed doen. Leg ze koel in de schuur of kelder. Haal niet alle bessen weg, de vogels hebben ze nodig!
- Wilt u iets veranderen in de tuin, dan is het daar nu de tijd voor. Zolang het niet vriest, kan straatwerk gemaakt of hersteld worden. Planten kunnen verzet worden of, indien nodig, gescheurd. Nieuwe aanplant kan ook juist nu (m.u.v. sommige planten die de eerste winter vorstgevoelig zijn).
Wat moet u niet doen? Snoei uw klimop niet! De bessen van de klimop zijn de laatste bessen die er gevormd worden. Vogels zijn er erg blij mee in lange, koude winters.
Hulp nodig bij uw tuin?
Heeft u hulp nodig bij het bladvrij maken van uw tuin of dakgoten? Wilt u nieuwe bomen of struiken planten en heeft u daarbij wat ondersteuning nodig? Wilt u uw straatwerk laten borstelen, repareren of nieuw laten aanleggen? Laat het ons weten, wij helpen u graag!