0575 – 842091 info@piekhoveniers.nl

We krijgen vaak vragen over water geven. Graag adviseren we u.

Hoe vaak moet ik water geven?

Verwen het gras en de planten in uw tuin niet te veel. Geef daarom niet elke dag water, tenzij er sprake is van een hittegolf.

Wanneer moet ik water geven?

Geef bij voorkeur ’s avonds water. Planten hebben zo de hele avond en nacht de tijd om het water op te nemen. Ziet u planten in de loop van een warme dag slap gaan hangen, dan kunt u natuurlijk wel water geven. Zorg er dan wel voor dat er geen water op de bladeren valt. Water dat op een warme dag op het blad van planten valt, kan ertoe leiden, dat met het verdampen van het water, brandvlekken op bladeren ontstaan. Dat is natuurlijk jammer!

Vergeet u ’s avonds water te geven? Dan kunt u het beste ’s morgens zo vroeg mogelijk alsnog water geven.

Hoeveel water moet ik geven?

Wanneer geeft u genoeg water? Soms is dat lastig te zien. Hangen planten slap, dan bent u eigenlijk te laat. Probeer dat te voorkomen. U geeft voldoende water als planten mooi rechtop staan, geen oranje/geel blad maken. U geeft ook voldoende water als u tijdens het water geven eerst het water in de bodem ziet zakken, maar tijdens het gieten na een tijdje niet meer, de grond is dan voor het moment verzadigd.

Planten in een (verhoogde) bak of pot drogen extra snel uit en krijgen bij regen meestal niet veel mee. De meeste regen valt er langs. Houdt deze planten daarom extra goed in de gaten.

Let op! Valt het water wanneer u water geeft direct als een plasje op de bodem, dan is de bodem erg droog. De grond neemt op dat moment het water niet op. Geef op deze momenten water totdat het wel de grond in trekt.

Let ook op als het flink waait. Wind neemt vocht mee en droogt de bodem ook uit.

Valt het water geven u zwaar?

Heeft u veel werk aan water geven, of valt het tillen van slangen en gieters u zwaar, dan denken we graag mee in een alternatieve oplossing. Denkt u aan bijvoorbeeld een zwenksproeier, water geven in de vakantie (we kunnen eventueel zelfs tot 2m2 water meenemen), of een compleet sproeisysteem. Desgewenst met sproeicomputer voor totale ontzorging en een weelderige tuin.