0575 – 842091 info@piekhoveniers.nl

Regelmatig snoeien

Hebt u een haag rond uw tuin, dan blijft die mooi door regelmatig te snoeien. Zeker 1 keer per jaar, en sommige snelgroeiende soorten liever twee keer per jaar. Uw beuken- of taxushaag blijft dan mooi dicht, en houdt inkijk tegen.

Een coniferenhaag heeft erg de neiging breed uit te groeien en alleen groen te blijven aan de puntjes. Wie zijn coniferenhaag niet regelmatig snoeit (of laat snoeien), heeft na enkele jaren een haag van een meter breed; een haag met een bruine kern die niet meer kan uitlopen.

Langste dag

Wanneer moet een haag worden geknipt? Als reminder of ezelsbruggetje zo u wilt, staat de langste dag (21 juni) van oudsher op de tuinkalender.

Natuurlijk kan een haag eerder of later gesnoeid worden, maar dit is toch wel het beste moment. Dit hangt samen met hoeveel de haag is uitgelopen, dus of het nodig is hem te snoeien.

Weer

Wij houden altijd het weer en ook de langetermijnvoorspellingen in de gaten. We passen er desnoods onze planning op aan. Bij heel sterke zonneschijn bestaat namelijk het risico dat een geknipte haag verbrandt. Op de geknipte bladranden ontstaat dan schade. Zelfs het hele blad kan verbranden, wat natuurlijk erg jammer is.

Daarnaast houden wij de hoeveelheid regen in de gaten. Een pas geknipte haag loopt uit, en heeft water nodig voor de nieuwe bladeren. Wordt er geen regen verwacht en is er sprake van droogte dan  betekent dat

Buxus?

Is uw buxus lelijk opgegeten en kunnen wij deze niet meer knippen, dan adviseren wij u graag.

Buxus kan bijvoorbeeld vervangen worden door ilex, een sterke plant en familie van hulst,  of door laagblijvende (bloeiende) struiken (zie foto).

Choisya haagje - Piek hoveniers

Geen lage haagjes meer

Een ander alternatief is, helemaal geen haagje terug te plaatsen. In nogal wat tuinen staan lage haagjes rondom plantvakken. Veel snoeiwerk met een zere rug op de koop toe. Waarom niet weg met de haagjes en vaste planten ervoor in de plaats? Kies voor bloei en weinig onderhoud.

Goed gekozen vaste planten zijn probleemloos. Ze hoeven maar 1 keer per jaar gesnoeid te worden.
We hebben een brede plantenkennis, en werken met meerdere kwekerijen samen. We kennen het gewone assortiment en allerlei andere. Er is zeker voor elke plek een makkelijke, mooie vaste (dus meerjarige) plant te vinden.